Wegański chłodnik z botwinki z tymiankiem | Zielona wśród ludzi

5 sierpnia 2015

Wegański chłodnik z botwinki z tymiankiem

Grzybek tybetański przydaje się nie tylko do produkcji bazy do słodkich koktajli, wegański kefir można wykorzystać też do przygotowania wszelkich chłodników idealnych w takie upały. Odkąd mogę w domu przygotować ten fermentowany napój, zapomniałam już o chłodniku na jogurcie owsianym. Ten dzisiejszy bije go na głowę!

SKŁADNIKI:
szklanka mleka sojowego niesłodzonego
3 ogórki gruntowe
1/2 pęczka botwinki wraz z buraczkami
1/2 pęczka koperku
kilka rzodkiewek
pieprz, sól, świeży tymianek i sok z cytryny do smaku
chlust oliwy z oliwek

Buraczki i botwinkę drobno kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kiedy przestygną, dodajemy starte na tarce ogórki, rzodkiewkę, kefir sojowy i przyprawy. Całość mieszamy i schładzamy przed podaniem. Chłodnik możemy zjeść z ugotowanymi osobno ziemniakami.



JAK ZROBIĆ KEFIR?

Do szklanki mleka dodajemy 1-2 łyżeczki ziarna kefirowego (grzybka tybetańskiego), szklankę przykrywamy gazą i odnosawiamy na 24 godziny. Kiedy mleko wyraźnie zgęstnieje, kefir przecedzamy przez drobne sitko i spożywamy od razu, bądź chowamy do lodówki. Ziarno kefirowe płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy kolejną szklanką mleka i powtarzamy cały proces od początku.





Podziel się


  1. Pysznie wygląda ten chłodnik! A o grzybku wiele słyszałam, ale nigdy nie miałam jakoś odwagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie inne mleko roślinne można użyć zamiast sojowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to chętnie spróbuje :)

      Usuń
    2. Właśnie też muszę zamienić sojowe na inne :) Spróbuję migdałowego :D

      Usuń
  3. Kefir robię na bieżąco i chętnie wypróbuję ten chłodnik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj pierwszy raz jadłam chłodnik u przyjaciółki i był przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search