Witariański biszkopt ananasowy z kremem cytrynowym. Naked Cake by Vi | Zielona wśród ludzi

28 sierpnia 2015

Witariański biszkopt ananasowy z kremem cytrynowym. Naked Cake by Vi

Dziś wyjątkowo nie ja, ale Victoria z bloga Vi&Raw przygotowała dla Was nowy przepis. Gdyby nie to, że właśnie pakuję plecak i za 4 h wsiadam do nocnego pociągu, już rozpoczęłabym nad nim pracę. Tymczasem uciekam na weekend w góry, a Was zostawiam w dobrych rękach Vi :D

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
 2 szklanki pulpy jabłkowej ( po wyciskaniu soku - pamiętaj, aby obrać jabłka ze skórki i usunąć gniazda nasienne)
 2 szklanki łuski babki jajowatej
 1,5 szklanki świeżego soku z ananasa
 Szczypta soli Himalajskiej 
 1 szklanka mąki z nerkowców 
 1 szklanka płynnego miodu / innego płynnego słodzika


Składniki wystarczy zmiksować w malakserze ( o ostrzu S ) na jednolitą masę. 

Następnie wyłożyć do foremki o średnicy 22 cm. Jeśli chcemy, aby ciasto miało przynajmniej cztery piętra, należy podwoić liczbę składników lub wykroić mniejsze kółeczka. 

Wstawiamy foremkę na 1 godzinę do dehydratora. Suszymy w 60stC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 42 stC. Suszymy 10-15 godzin. W połowie wyjmujemy spód z foremki. 

Po wysuszeniu trzeba przekroić ciasto w połowie i podsuszyć jeszcze trochę, aby nie było wilgotne.






SKŁADNIKI NA CYTRYNOWY KREM 
2 szklanki namoczonych nerkowców
1/2 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki surowego miodu
szczypta soli himalajskiej
1 szklanka oleju kokosowego, płynnego


Na początku zmiksuj w szybkim blenderze namoczone nerkowce. Dodaj sok z cytryny i ocet jabłkowy. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Wstaw krem do lodówki na godzinę. 

Przełóż nim biszkopt. Udekoruj wierzch ciasta wedle uznania: świeżymi owocami, jadalnymi kwiatami, czy listkami. 



Wpis gościnny: Zdjęcia i tekst autorstwa Vi&Raw


Podziel się


Start typing and press Enter to search