Pasta bezjajeczna z tofu i curry | Zielona wśród ludzi

28 lutego 2016

Pasta bezjajeczna z tofu i curry


Chociaż pasta bezjajczena robi furorę w wege blogosferze już od jakiegoś czasu, dopiero niedawno stała się moim i niemęża małym uzależnieniem. W okresie, kiedy tofu pojawia się w popularnym dyskoncie w bardzo atrakcyjnej cenie, zdarza mi się ukręcić kilka porcji pasty w tygodniu. Postanowiłam więc przypomnieć o niej światu :)

SKŁADNIKI:
kostka (180g) tofu naturalnego
3-4 łyżki zimnej wody
3-4 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
łyżeczka dobrego curry (ja używam takiego)
plaska łyżeczka czarnej soli kala namak
pęczek szczypiorku
świeżo mielony czarny pieprz

Tofu, wodę i rozpuszczony olej kokosowy miksujemy na gładką masę, którą następnie doprawiamy i ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem. Pastę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Kanapki warto przyozdobić jeszcze kiełkami rzodkiewki i/lub słonecznika.











Podziel się


  1. Muszę w końcu kupić tę czarną sól :) miałam ją kiedyś i faktycznie fajnie zastępuje jajko. Zapisuję sobie tę pastę, bardzo chętnie ją zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze wiedzieć, że istnieje taka sól! Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim wynalazku. W najbliższym czasie na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam spróbować na bazie ciecierzycy. Też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam. Ale ta z tofu smakuje mi bardziej :)

      Usuń

Start typing and press Enter to search