Wegański sos pieczarkowy | Zielona wśród ludzi

14 kwietnia 2016

Wegański sos pieczarkowy




Przepis na ten sos pieczarkowy wymyśliłam już kilka miesięcy temu, długo jednak nie mogłam zebrać się, żeby go wypróbować. Teraz albo mogę żałować, że tak długo zwlekałam, albo niebawem przygotować go jeszcze raz, bo wyszedł naprawdę smaczny. I choć lista składników wydaje się nie mieć końca, to naprawdę jest prostszy w przygotowaniu niż to na pierwszy rzut oka wygląda.



SKŁADNIKI:
500 g pieczarek
cebula

szklanka/puszka ugotowanej białej fasoli
ugotowany seler
2 gotowane pietruszki
ugotowany ziemniak
kilka łyżek oleju z pestek winogron
łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
ok. 1/2 szklanki wody

czosnek niedźwiedzi
pęczek natki pietruszki
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
czarna sól, pieprz

Pieczarki kroimy i podsmażamy z poszatkowaną cebulą na patelni. Z ugotowanej fasoli, warzyw, oleju, musztardy, soku z cytryny i wody robimy majonez. Jeśli wyszedł za gęsty, dodajemy więcej wody, majonez powinien mieć konsystencję trochę rzadszą niż śmietana. Majonez dodajemy do usmażonych pieczarek, całość przyprawiamy i jeszcze chwilę dusimy. 

Sos podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówką (np. mizerią).




Podziel się


  1. Uwielbiam sos pieczarkowy, najczęściej podaję do makaronu. Twoja wersja jest bardzo ciekawa, szczególnie z tym majonezem :-)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search