19 września 2016

Moja ulubiona jesienna surówka. Duszona cukinia z jabłkiem


Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty i pyszny dodatek do obiadu, który podpatrzyłam już kilka lat temu u taty. Idealnie pasuje do ziemniaków i bezmięsnego "mielonego". Wygląda może mało atrakcyjnie, ale wszyscy miłośnicy cukinii powinni być zadowoleni. Spieszcie się próbować, dopóki nie skończył się sezon.


SKŁADNIKI: 
mała cukinia 
kwaśne jabłko 
chlust oliwy z oliwek 
świeżo mielony pieprz 
sól

Cukinię i obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki, dusimy przez ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i chlustem dobrej oliwy z oliwek.

"Surówka" najlepiej smakuje na ciepło.







Podziel się


  1. Koniecznie muszę spróbować :-) Jednak nie nazwałabym tej potrawy surówką bo nie jest z surowych warzyw. Myślę, że lepszym określeniem będzie sałatka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, surowe to to nie jest. Ale tak z przyzwyczajenia wszystkie tego typu dodatki do obiadu tak nazywam:)

      Usuń

Start typing and press Enter to search