Zupa dyniowo-pomidorowa | Zielona wśród ludzi

13 września 2017

Zupa dyniowo-pomidorowa

Bardzo długo szukałam swojej ulubionej zupy dyniowej. Próbowałam wielu przepisów, z większości z nich zupa wychodziła jednak zbyt słodka lub zbyt mdła (szczególnie jeśli w przepisie występowało mleko kokosowe). Sama też oczywiście podejmowałam jakieś próby, ale to niemąż wyczarował tą najulubieńszą. W zeszłym roku pierwszy raz samodzielnie robił zupę i muszę przyznać, że naprawdę dobrze to wymyślił:) Zamiast z mdłym mlekiem kokosowym czy o zgrozo cynamonem, połączył słodką dynię z kwaśnym sokiem pomidorowym, białym winem, zieloną papryką i ostrym chilli. W tym roku zajadamy już 5 garnek (a jeden starcza nam na 3 dni) :D



SKŁADNIKI:
cebula
 zielona papryka
1/2 średniej dyni hokkaido
1 litr soku pomidorowego
kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
płaska łyżeczka dobrego curry
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki płatków chilli/ostrej papryki
sos sojowy do smaku
chlust oliwy z oliwek

prażone pestki dyni i słonecznika do podania


W garnku z grubym dnem podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy się zezłoci dorzuć pokrojoną zieloną paprykę i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj obraną i pokrojoną dynię i całość duś przez kilka minut. Dodaj sok pomidorowy, wino i przyprawy, gotuj aż dynia zmięknie. Całość zmiksuj na kem, w razie potrzeby dolej wody. Zupę podawaj z prażonymi pestkami i pokrojoną natką pietruszki.


Prześlij komentarz

Start typing and press Enter to search