Wegańskie gołąbki z kaszą i pieczarkami | Ratujmy Nasze Antybiotyki | Zielona wśród ludzi

18 listopada 2017

Wegańskie gołąbki z kaszą i pieczarkami | Ratujmy Nasze Antybiotyki










Dziś mam dla Was przepis, którego nigdy nie spodziewałam się napisać. Na moim blogu raczej próżno szukać przepisów kojarzonych z tradycyjną kuchnią polską. Nawet jak robię pomidorówkę, to taką z cynamonem. Zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, (nie zawsze z dobrym skutkiem :D), nigdy nie czułam większego pociągu do bigosu i schabowych. Moi rodzice też zawsze byli otwarci na nowe smaki, więc z domu zamiłowania do tradycyjnych dań też nie wyniosłam. 

Dlatego autorkami i wykonawczyniami dzisiejszego przepisu są najlepsze ekspertki od kuchni polskiej do jakich mogłam się zgłosić - moja nieTeściowa i nieSzawgierka, które doskonale zweganizowały stare dobre gołąbki. Być może zastanawiacie się dlaczego na blogu w ogóle pojawił się ten przepis. Skoro sama nie zabieram się do gotowania tego typu dań (co nie znaczy, że nie zjadłam ze smakiem!), to po co namawiam Was do zrobienia wegańskich gołąbków? Jest ku temu konkretna przyczyna - kampania społeczna Ratujmy Nasze Antybiotyki.

RATUJMY NASZE ANTYBIOTYKI to akcja prowadzona przez CIWF Polska, ProVeg i Wiemy Co Jemy w ramach Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach, który obchodzimy od 13 do 19 listopada. W trakcie tygodnia – 18.11 – obchodzony jest również Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach. 

Oporność na antybiotyki jest dziś jednym z największych zagrożeń dla zdrowia, bezpieczeństwa żywnościowego i rozwoju. 
Antybiotyki to leki stosowane w profilaktyce i leczeniu zakażeń bakteryjnych. Oporność na antybiotyk pojawia się, gdy bakterie zmieniają się w odpowiedzi na stosowanie tych leków. 

To bakterie, a nie ludzie i zwierzęta stają się oporne na antybiotyki. Bakterie te mogą zakażać ludzi i zwierzęta, a zakażenia, które wywołują, są trudniejsze w leczeniu niż te wywoływane przez nieoporne bakterie. 

Kiedy nadużywa się antybiotyków narasta ich oporność. Antybiotyki są zbyt często przepisywane przez pracowników służby zdrowia, lekarzy weterynarii i nadużywane przez społeczeństwo. 

Jak stosowanie antybiotyków przy hodowli zwierząt przyczynia się do rozwoju oporności na antybiotyki? 
Duża ilość antybiotyków stosowanych u zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności przyczynia się do rozwoju bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe, szczególnie w warunkach intensywnej produkcji zwierzęcej. Bakterie oporne na antybiotyki mogą przenosić się ze zwierząt na ludzi poprzez bezpośredni kontakt lub w drodze konsumpcji produktów odzwierzęcych.

źródło: proveg.com

Wyobraźcie sobie sytuację, w której infekcje, zwykłe zabiegi chirurgiczne i drobne urazy stanowią poważne zagrożenie dla...
Opublikowany przez WIEMY CO JEMY na 14 listopada 2017


Organizatorzy kampanii (i ja również) namawiają do czynnego udziału w akcji. Jak można to zrobić?

Po pierwsze, każdy może zmniejszyć ilość spożywanego mięsa. Mniejsze zapotrzebowanie na produkty odzwierzęce to zmniejszona produkcja mięsa i nabiału i tym samym mniejsze zużycie antybiotyków (i hormonów i nawozów sztucznych przy okazji). Daleko mi do tego, żeby wszystkich na siłę przekonywać do 100% weganizmu, ale nikomu ograniczenie spożywania mięsa nie zaszkodzi! Ani waszemu zdrowiu, ani zwierzętom, ani środowisku. Wręcz przeciwnie, może tylko pomóc!

Naturalną tendencją osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią wegetariańską jest weganizowanie znanych przepisów i zastępowanie mięsa roślinnymi zamiennikami. Dopiero z czasem przychodzi ochota na próbowanie zupełnie nowych smaków, potraw i sposobów . Dlatego dla wszystkich, którzy dopiero odkrywają kuchnię roślinna mam dziś przepis na wegańskie gołąbki z kaszą i pieczarkami (przepis niżej).

Po drugie, zachęcam Was do podpisania petycji. W ubiegłym roku Parlament Europejski zagłosował za zakazem rutynowego profilaktycznego stosowania antybiotyków, natomiast zmiana ta musi zostać zaakceptowana przez ministrów rolnictwa państw członkowskich. Poproś Ministra Rolnictwa i Ministra Zdrowia, aby podjęli zdecydowane działania na rzecz uratowania naszych antybiotyków.




Gotowe? Teraz możemy zabrać się za gotowanie!

SKŁADNIKI:
(na 6 gołąbków)
100 g kaszy jęczmiennej grubej
pół cebuli
300 g pieczarek
olej do smażenia
pieprz i sól do smaku
koperek

sos:
cebula
słoiczek koncentratu pomidorowego/puszka pomidorów
zasmażka
nać pietruszki
sól i pieprz do smaku

Kaszę ugotuj na sypko. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż razem z pokrojonymi pieczarkami. Dodaj pieprz i sól do smaku. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj trochę bułki tartej.

Kapustę włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuj do czasu aż liście zmiękną. W podgotowane liście możesz już zawijać gołąbki. Włóż je ponownie do wody w której gotowała się kapusta, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze ok. 30 minut. 

W tym czasie możesz przygotować sos. Na patelni podsmaż cebulę, kiedy będzie gotowa wrzuć ją do rondelka razem z koncentratem pomidorowym i odrobiną wody lub puszką pomidorów.  Następnie na patelni przygotuj zasmażkę, dodaj ją do sosu, całość zagotuj. Sos dopraw solą, pieprzem i pokrojoną natką pietruszki.

Gotowe gołąbki podawaj z sosem i ziemniakami.


Kampania RATUJMY NASZE ANTYBIOTYKI jest szczególnie bliska mojemu sercu, kilka lat temu w wyniku infekcji odpornym na wszystkie antybiotyki gronkowcem złocistym straciłam kota - dla mnie pełnoprawnego członka rodziny. Sama też borykałam się ze skutkami nadużywania antybiotyków, wyjątkowo chętnie przepisywanych przez mojego ówczesnego lekarza rodzinnego. Na szczęście skończyło się na problemach z odpornością i wieloletnich, trudnych do zdiagnozowania bólach jelit. Dopiero po kilku latach udało się innemu lekarzowi odkryć przyczynę - zdewastowaną florę bakteryjną jelit. Moje problemy są i tak niczym w porównaniu z tym, co grozi nam jeśli bakterie uodpornią się na wszystkie antybiotyki. Dlatego namawiam Was do rozważnego stosowania tych leków (byle przeziębienie to nie jest powód!) i wybierania produktów odzwierzęcych ze sprawdzonych, najlepiej ekologicznych źródeł. A jeśli już zdarzy Wam się sytuacja, w której zażycie antybiotyku jest koniecznością, pamiętajcie, że odbudowywanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit trwa 6 miesięcy! W tym czasie należy przyjmować preparaty probiotyczne lub regularnie jeść domowe kiszonki lub jogurty. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na roślinne, probiotyczne preparaty  np. TU, TU, TU i TU.


Więcej informacji o problemie nadużywania antybiotyków i samej akcji znajdziecie na stronach:
proveg.com
ciwf.pl

Po więcej wege przepisów opublikowanych w ramach akcji zapraszam na fanpage ProVegPL

P.S. Pani Grażyno, Asiu wiem, że to czytacie:) Dziękuję bardzo za tygodniowy zapas przepysznych wegetariańskich gołąbków!
  1. Super, że piszesz o tej akcji, oby wieść o niej dotarła do jak najszerszego grona!
    A przepis super, mój mąż lubi właśnie bardziej tradycyjne dania, więc to przepis w sam raz dla nas :)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search