RECENZJA: Vegan Meaty Mix - Roślinny zamiennik mięsa + przepis na domową wersję | Zielona wśród ludzi

17 czerwca 2018

RECENZJA: Vegan Meaty Mix - Roślinny zamiennik mięsa + przepis na domową wersję



OD PRODUCENTA:
Meaty Mix 200g It Is Not Meat
Roślinny zamiennik mięsa mielonego do potraw włoskich
Bogaty w białko i błonnik!

Meaty Mix to pyszny, w 100% naturalny, roślinny zamiennik mięsa mielonego, doprawiony odrobiną aromatycznych przypraw, doskonały nie tylko do potraw włoskich

Stosuj do: spaghetti bolognese, lasagne, risotto, faszerowane pomidory, ravioli, pulpety itp.

Składniki: teksturowane białko sojowe, pomidory suszone, mąka z cieciorki, mielone nasiona chia (salvia hispanica), mąka sojowa, płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne), cebula suszona, czosnek suszony, ekstrakt drozdżowy, kmin rzymski, buraki suszone, mieszanka ziół (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, nać pietruszki, cząber), kakao, sól himalajska, pieprz, sól wędzona naturalna.

Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1379 kJ/328 kcal; Tłuszcz 3,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g; Węglowodany 24g w tym cukry 15g; Błonnik 19g; Białko 39g; Sól 1,7g.

Wyprodukowane w Polsce


MOJA OPINIA:
Meaty Mix kupiłam w Carrefurze, cena nie była niska, ale ciekawość zwyciężyła:) Mix testowałam tylko jako dodatek do spaghetti. 200 g proszku wystarczyło na dwa obiady dla dwóch osób, czyli 4 treściwe posiłki.

Meaty Mix przyrządza się bardzo prosto, wystarczy zalać proszek wrzątkiem, zostawić na 5 minut, następnie podsmażyć i dodać do niego pomidorową pulpę. Trwa to krócej niż ugotowanie makaronu spaghetti. Taki obiad dwa razy ratował nam skórę, kiedy w niehandlową niedzielę wracaliśmy z niemężem z jednodniowej wycieczki głodni jak wilki, a w domu nie czekał żaden obiad:)

Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tego produktu, to drożdżowe wzmacniacze smaku, moim zdaniem jest ich zdecydowani za dużo. Dlatego raczej zostanę przy mojej domowej wersji takiego mixu.

ZRÓB TO SAM
Kiedy wyjątkowo mi się spieszy, a muszę zrobić jakiś obiad, czasami tworzę podobne mieszanki do spaghetti sama. Zainspirowana tym fenomenalnym przepisem mieszam najczęściej czerwoną soczewicę, suszoną włoszczyznę, płatki drożdżowe oraz suszoną bazylię, oregano i pietruszkę (spaghetti kocha pietruszkę!). Wszystkie te składniki wrzucam do młynka do kawy (niezmiennie polecam ten) i dalej postępuję już tak jak z Meaty Mixem, czyli zalewam proszek wrzątkiem, a potem gotuję go w pomidorowej pulpie. W ten sposób sos mam gotowy zanim ugotuje się makaron:)


  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie nie pamiętam, ale chyba coś w okolicach 15 zł.

      Usuń
  3. to spoko cena jak na 4 obiadki wystarczyło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 15 zl ,tanio,spruboje :)

    OdpowiedzUsuń

Start typing and press Enter to search