26 lipca 2011

Zupa pomidorowa ekspresowa

Nikt mi nie powie, że fast food nie może być zdrowy. Ta pomidorowa to doskonały przykład, że w 10 minut (dosłownie!) można zrobić zdrowy obiad. Na pewno bardziej dietetyczny niż niejedna slow foodowa pomidorowa gotowana na mięsie. Ekspresowa pomidorowa dziś w odsłonie klasycznej. Następnym razem pokaże wam wersję orientalną.

SKŁADNIKI:
duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki asafetydy lub 0,5 cebuli
4 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
marchewka
3 listki świeżej bazylii
kilka listków świeżego rozmarynu
1 litr soku pomidorowego
cukier trzinowy
świeżo mielony czarny pieprz
olej i oliwa z oliwek

Do garnka z grubym dnem nalewamy łyżkę oleju i wrzucamy asafetydę (lub cebulę), ziele angielskie, pieprz, paprykę słodką, tartą marchewkę i zioła*. Całość podsmażamy ok. 2 minuty, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Smażymy jeszcze chwilę (trzeba uważać, żeby czosnek nie zaczął się przypalać) i dolewamy sok pomidorowy. Dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę cukru i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z makaronem pełnoziarnistym, makaronem ryżowym lub kuskusem.

* Jeśli ktoś nie ma świeżych ziół, może po dolaniu soku dodać pół łyżeczki suszonej szałwii lub bazylii.


SMACZNEGO!

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search