Składniki:
350 g ziaren soi
350 g pieczarek
szklanka ziaren słonecznika
duża cebula
duża marchewka
1/2 szklanki mieszanki oliwy i oleju
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżka mąki z cieciorki
4 płaskie łyżki przyprawy do pasztetów*
odrobina wody
Soję wsypujemy do garnka, zalewamy woda i moczymy przez całą noc. Rano odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 1,5 h. Ugotowaną i przestudzoną soję miksujemy z pieczarkami, cebulą i ziarnami słonecznika. Do masy dodajemy startą marchewkę, mąkę, len, oleje, przyprawy i jeśli jest taka potrzeba również odrobinę wody (masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu). Masę przekładamy do foremki, posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 180 stopni.
*Skład przyprawy: Gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, jałowiec, liść laurowy, kminek, kolendra, majeranek, szałwia, papryka słodka, pieprz czarny, marchew, sól morska. Polecam Wam produkty firmy Przyprawy Świata.
SMACZNEGO!
Wygląda niezwykle apetycznie, więc może kiedyś się odważę i skorzystam z Twojego przepisu:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń