29 czerwca 2012

Słodka pasta z ricotty w dwóch odsłonach

Ostatnio szukam sposobu na zwiększenie ilości siemienia lnianego w mojej diecie. Picie lnu zalanego wrzątkiem na razie mi nie wychodzi, więc zmielone ziarna przemycam gdzie tylko się da. W zupach, sosach i na kanapkach. Dziś śniadanie jadłam na słodko, więc do ziaren lnu dodałam jeszcze czarny sezam i migdały, które zmieliłam w młynku do kawy. Taka mieszanka bardzo dobrze smakowała ze słodką pastą z ricotty, którą można posmarować chleb, naleśniki lub gofry.


Składniki:
ok. 240 g sera ricotta
1,5 łyżeczki miodu
cynamon
kilka kropel soku z cytryny

Dodatki:
łyżeczka sezamu
2 łyżeczki siemienia lnianego
kilka migdałów
truskawki

Ser przekładamy do miski i rozgniatamy z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny na gładką masę. Podajemy na chlebie, waflach ryżowych lub naleśnikach w towarzystwie świeżych owoców lub wieloziarnistej posypki. 



2 komentarze:

  1. Siemię lniane uwielbiałam pić za dziecka, ciekawa jestem jak smakuje taka pasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja próbowałam pić len, ale nie mogę się przekonać. Z dodatkiem miodu i cynamonu jakoś wchodzi, ale łatwo nie jest :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search