25 czerwca 2012

Zapiekana owsianka z migdałami i czekoladą

Lubię owsiankę, ale jej pieczona wersja smakuje mi jeszcze bardziej. Spapugowałam trochę po Roślinożerce i zrobiłam własną wersję zapiekanej owsianki. Trochę na drodze eksperymentu wyszedł mi bardzo smaczny i pożywny zastrzyk witamin i dobrego humoru (czekolada♥).

Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki płatków quinoa
2 suszone niesiarkowane morele
kilka pestek moreli
dojrzały banan
dojrzała brzoskwinia
garść migdałów
4-5 łyżek mleka lub śmietanki
łyżeczka oleju kokosowego
2 kostki gorzkiej czekolady
łyżeczka syropu z mniszka (lub miodu)



Owoce myjemy i kroimy w kostkę. Migdały i pestki moreli siekamy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy owoce, migdały, pestki, płatki, mleko, syrop i olej. Mieszankę przekładamy do foremek i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej foremki kładziemy kostkę gorzkiej czekolady.


3 komentarze:

  1. płatki owsiane zawierają niestety gluten.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak. Chyba dowiedziałam się o tym po publikacji tego wpisu. Dzięki za przypomnienie. Zaraz usunę go z tej kategorii.

      Usuń
  2. Są rownież bezglutenowe,tylko niestety droższe. Z eksperymentów przeprowadzanych na sobie przez ostatnie pare lat, wychodzi mi na to ze 'steel cut' jakoś lepiej przyswajam duzo lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search