Upał odpuścił na kilka dni, ja odpuszczam chwilowo produkcję lodów. Na pocieszenie ukręciłam sobie takie słoneczne trufle. Zlitowałam się nad suszonym mango, które już kilka tygodni czekało w szafce na swoją kolej. Nie mam pojęcia dlaczego tak zwlekałam, trufle pyszne, żałuję, że nie zrobiłam ich wcześniej :D
SKŁADNIKI:
szklanka migdałów
szklanka wiórków kokosowych (+do obtoczenia)
80 g suszonego mango
2 łyżki syropu z agawy/miodu
łyżka oleju kokosowego
pół szklanki soku z pomarańczy
Suszone mango zalewamy sokiem pomarańczowym (najlepiej świeżo wyciśniętym) i zostawiamy na co najmniej pół godziny, migdały zalewamy wodą i również zostawiamy na co najmniej pół godziny. Namoczone mango wraz z sokiem przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy namoczone i odsączone migdały oraz pozostałe składniki, blendujemy na gładką masę. Z gotowej masy lepimy małe kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy.
Podziel się
pięknie wyglądają:) musza byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny przepis - super wyglądają
OdpowiedzUsuńsierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
Suszonego mango jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, trufle wyglądają znakomicie: )
wyszły jak z pudełka ;) bardzo fajny przepis. uwielbiam suszone mango - muszę spróbować ulepić takie też :)
OdpowiedzUsuńJaką moc ma Twój blender? Nie wiem czy mój da sobie radę z twardymi składnikami? Będę wdzięczna za odpowiedź,
OdpowiedzUsuńKama
Mój blender ma 600 W mocy. Ja robiłam trufle z nienamoczonych składników, namęczyłam się strasznie, więc w przepisie polecam jednak namoczyć:) Migdały po namoczeniu są dość miękkie, a mango przed moczeniem można pokroić na drobniejsze kawałki. Wtedy już na pewno pójdzie bez problemu:)
UsuńJogurt już wypróbowałam, teraz chyba pora na takie kuleczki. Pięknie wyglądają. Suszone mango uwielbiam, muszę sprawdzić jak się komponuje z resztą składników:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, u mnie niedawno gościły trufelki migdałowe(,kuchnia lidla,) tylko bardziej kaloryczne, teraz wypóbuję takie z mango, pycha :)
OdpowiedzUsuńBombowe! Muszę się tylko wybrać po mango na bazar i robię :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, wspaniałe, wspaniałe...
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam, polecam...
Paweł
Cieszę się, że smakowało :P
UsuńCzy można czymś zastąpić olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć
UsuńWyglądają super, na pewno są przepyszne :) a czy migdały mają być w łupinkach czy takie obrane?
OdpowiedzUsuńNajlepsze obrane, ale ostatecznie w łupinkach też mogą być.
Usuń