16 marca 2014

Wegańskie racuchy z samopszy

Na temat ciasta drożdżowego krąż wiele mitów. Że nie lubi przeciągów, że opada jak przez przypadek pukniemy blachą w piekarnik, że podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, że ciasto drożdżowe uda się tylko z białej mąki.... te wszystkie strachy na lachy spowodowały, że bardzo długo nie miałam odwagi* zabrać się za ciasto drożdżowe. Całe szczęście, że niemąż miał jej więcej. W naszej skromnej komórce rodzinnej to on jest specjalistą od drożdżowego. I rzecz jasna specjalistą od racuchów! 

Dziś rzuciłam mu wyzwanie. Zróbmy wegańskie racuchy z mąki z samopszy!** Podjął rękawicę i podołał zadaniu. Racuchy wyszły bardzo smaczne, sycące i miały bardzo przyjemnie chrupiącą skórkę.


SKŁADNIKI:
350 g mąki z samopszy
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 kostki drożdży
czubata łyżka mąki ryżowej

Mleko lekko podgrzewamy. Do 1/2 kubka ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, pozostałą część mleka i mąkę ryżową. Wyrabiamy dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju, mokrą łyżką wydzielamy z ciasta kuleczkę. Drewnianą łopatką rozpłaszczamy kulkę i smażymy z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.





* Teraz już wiem, że to wszystko, to tylko bujdy na resorach. Przy produkcji ciasta drożdżowego należy kierować się tylko jedną zasadą. Jeśli dobrze nie wyrobisz, nie wyjdzie!

**Samopsza to prastary gatunek zbóż. Można powiedzieć, że to babcia obecnie uprawianej pszenicy. Jest bogata w substancje odżywcze (szczególnie aminokwasy). Ma więcej karotenoidów niż pszenicą, właśnie dlatego mąka z samopszy ma charakterystyczny kolor. Samopsza uznawana jest za roślinę prozdrowotną. Ma znacznie lepszy wpływ na organizm niż obecnie uprawiana pszenica. Po więcej informacji odsyłam do książki "Dieta bez pszenicy".


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie ale gdzie tą samopszę kupić ? Teraz to już chyba do sierpnia trzeba czekać na nowe zbiory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kilka dni temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu. A mój tata niedawno zamawiał u producenta:)

      Usuń
  2. ciekawa jestem bardzo tej samopszy:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy to nie jest przypadkiem orkisz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie.Samopsza to jeszcze starsza odmiana pszenicy niż orkisz.

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search