25 maja 2014

Mój pierwszy raz: Chałwa lniana kokosowa


O PRODUKCIE
Chałwa lniana kokosowa to wyjątkowa mieszanka nieodtłuszczonego siemienia lnianego oraz nieodtłuszczonego kokosa z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów. Sięgając po ten produkt możemy delektować się smakiem, ale co najważniejsze czerpać z wartości odżywczych oleju kokosowego, który w tej postaci pozostaje surowy (w naszych kuchniach rzadko używamy go na surowo, przeważnie na nim smażymy). Olej kokosowy to wyjątkowy składnik chałwy lnianej. Zawiera wiele kwasów tłuszczowych: foliowy, kaprylowy, laurynowy. Ten ostatni występuje w naturze w dużych ilościach tylko w mleku matki oraz właśnie w oleju kokosowym. Ma ogromny wpływ na naszą odporność oraz wyjątkowe działanie bakterio i wirusobójcze. W procesie produkcji następuje uwolnienie oleju kokosowego z kokosa, co powoduje charakterystyczny nalot.
Ponadto chałwa lniana kokosowa, również dzięki zawartości nieodtłuszczonego siemienia jest źródłem kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego mózgu, układu pokarmowego oraz funkcjonowania całego organizmu.

Wartości odżywcze (w 100 g produktu):
Białko 14,2g
Węglowodany 48,4g
W tym cukry ogółem 46,8g
Tłuszcze 35,6g

Wartość energetyczna w 100g
584,9 kcal / 2456 kj

Skład: żurawina, kokos, orzechy arachidowe, siemię lniane.

Strona producenta: www.gacjana.pl




MOJA OPINIA

Chałwę lnianą odkryłam dziś na Targu Śniadaniowym. Nawet nie zdążyłam dojechać z nią do domu, spałaszowaliśmy ją z niemężem na trawce przy kawce. Wybrałam oczywiście wersję kokosową i trafiłam w 10, bo do domu przywiozłam już tylko ulotkę:)

Jak mogliście przeczytać powyżej, chałwa lniana nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Jej piękny różowy kolor i utrzymana na przyzwoitym poziomie słodycz, to zasługa suszonej żurawiny. Żadnego cukru, glutenu, żadnych konserwantów! W porównaniu z tym co można znaleźć w sklepach, po prostu super!

Kaloryczność chałwy jest wysoka (porównywalna do Snickersa czy paczki chipsów), ale w przeciwieństwie do śmieciowych słodyczy, chałwa zawiera bogactwo niezbędnych naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych i sporo błonnika. Jeśli zabieramy ją jako przekąskę na wycieczkę rowerową, to o kaloriach możemy zapomnieć:)

Producent wszystkie wersje smakowe chałwy opiera na żurawinie. Jest ona bardzo zdrowa, ale nie wszyscy są przygotowani na tego typu smaki. Pan który stał za mną w kolejce próbował chałwy w wersji żurawinowej i aż się skrzywił z wrażenia (była dość kwaśna). Jego żona widząc minę męża odmówiła degustacji. Nie wiedziała co traci:)

Chałwa lniana jest doskonałym pomysłem dla osób, które mają opory przed spożywaniem siemienia lnianego w inny sposób (o tym dlaczego nie warto z niego rezygnować pisałam TU). Taką chałwę można też przygotować w domu. Za kilka dni zapraszam po przepis:)



Byliście już na Targu Śniadaniowym? Jeśli nie, to gorąco polecam. Jadąc rowerem załapiecie się na 1 zł rabatu na kawę w Bikie Cafe:)

9 komentarzy:

  1. Aż mi sie zamarzył taki Targ Śniadaniowy w Toruniu, niestety nie słyszałam, żeby u nas coś takiego organizowano:( Podczytuję twój blog od jakiegoś czasu i korzystam z niektórych przepisów:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do Poznania. Nie jest przecież tak daleko:)
      Najlepiej w niedzielę do Parku Sołackiego.

      Usuń
  2. Ooo a to tak co niedzielę macie? Nawet się wybieramy w tym sezonie do zoo w Poznaniu, więc może uda się odwiedzić Targ:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Targ odbywa się prawie co weekend do końca września. W soboty w Parku Kasprowicza, w niedzielę w Sołackim. W tym drugim według mnie jest znacznie przyjemniej. Jak dotąd w niedzielę zjawiało się też więcej wystawców. Na facebooku można dołączyć do wydarzenia i tam na bieżąco śledzić co będzie się działo w dany weekend.

      Usuń
  3. ciekawy wynalazek, też muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam we Wrocławiu w jakimś społem, ja miałam żurawinową. Dobra ale uważam, że cena zbyt wysoka jak na produkt który bez problemu można samemu w domu przygotować, mając młynek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiecej ktos to produkuje? Da się samemu zrobić taką chałwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się da. Jest nawet przepis na blogu. Wystarczy tylko poszukać.

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search