24 marca 2015

Zupa z kapustą, szpinakiem i zielonym groszkiem

Ciągnie mnie ostatnio do zielonego. Najpierw zmajstrowałam zielone lody, a dziś wymyśliłam sobie zieloną zupę. Wrzuciłam do garnka wszystko, co zalegało w lodówce i kuchennych szafkach, a na koniec zupę zabieliłam...na zielono:)


SKŁADNIKI:
500 g białej kapusty
100 g szpinaku
6 ziemniaków
1/2 szklanki zielonego groszku (suszonego)
1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
2 łyżki oleju oleju 
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki domowej przyprawy do zup
2 łyżeczki płatków drożdżowych
łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki sumaku (lub więcej soku z cytryny)
sól, pieprz, czosnek do smaku


Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy do garna razem z ziemniakami i wcześniej namoczonym zielonym groszkiem. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy. Szpinak, płatki owsiane, olej i mleko miksujemy. Tak powstałym zielonym koktajlem zabarwiamy zupę i całość jeszcze chwilę gotujemy.






Podziel się


5 komentarzy:

  1. ciekawa zupa, zupełnie inna niż wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Smakuje też wyjątkowo, ale mi bardzo pasuje ten smak.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. A w jakim celu te drożdże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieaktywne płatki drożdżowe nadają potrawie serowego posmaku.

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search