23 maja 2017

Zielone lody na powitanie wiosny. Kokos & ananas & macha

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, a to zgodnie z już 5 letnią tradycją oznacza inaugurację sezonu lodowego na blogu:) W 2013 roku tę piękną porę roku witałam lodami ze spiruliną, rok później były lody marchewkowe, w 2015 roku były lody ze szpinakiem, jęczmieniem i pistacjami, rok temu lawendowo-jagodowe, a w tym roku na lody przerobiłam kokosa, ananasa i zieloną herbatę macha:)



SKŁADNIKI:
niewielki świeży ananas
200 g kremu kokosowego*
250 ml mleka kokosowego
płaska łyżeczka herbaty matcha (ja użyłam tej)**
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Ananasa obieramy, wykrawamy twardy środek i miksujemy go z kremem i mlekiem kokosowym, herbatą matcha i ziarenkami wanilli. Masę przelewamy do foremek lub pojemnika i zamrażamy.

Jak widźcie w przepisie nie ma żadnego dodatkowego źródła cukru. Nam taki stan bardzo odpowiada, ale jeśli macie ochotę na słodkie lody, dodajcie syrop/miód lub banana wedle uznania.




* Jeśli nie chcecie kupować takiego kremu, możecie spróbować zrobić go w domu. Wystarczy namoczyć świeżo otwarte wiórki kokosowe (najlepiej bez siarki) i zmiksować je w jakimś wysokoobrotowym urządzeniu.

**Matcha nie należy do tanich składników, jej smak też jest bardzo charakterystyczny. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście i nie chcecie od razu kupować dużego opakowania, możecie poszukać w sklepach saszetek w których znajduje się akurat jedna porcja herbaty. Widziałam takie m.in. w sklepach Organic Farma Zdrowia, które znajdziecie w każdym większym centrum handlowym.

Spis wszystkich wegańskich lodów jakie do tej pory pojawiły się na stronie znajdziecie TU.

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search