SKŁADNIKI:
szklanka domowego jogurtu sojowego
dojrzałe awokado
chlust oliwy z oliwek
pęczek botwinki
pęczek koperku
kilka listków świeżego tymianku
świeży ogórek, pęczek rzodkiewki (opcjonalnie)
Pieprz i sos sojowy do smaku
ugotowane ziemniaki do podania (opcjonalnie)
Botwinkę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody razem ze świeżym tymiankiem. Gotowy jogurt sojowy zmiksuj z dojrzałym awokado i oliwą z oliwek. Kiedy botwinka przestygnie, wymieszaj ją z jogurtem, posiekanym koperkiem i pozostałymi przyprawami. Możesz dodać też drobno posiekanego ogórka i rzodkiewkę. Całość włóż do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
*Niestety sam probiotyk nie jest wegański, bakterie były karmione pożywką z laktozy.
Publikowanie komentarza