1 sierpnia 2021

MIKROPROWIANT: Czekoladowe ciastaka z fasoli i batatów

Co jeść na mikrowyprawach, czyli czekoladowe ciastka z fasoli

Od jakiegoś czasu bardzo przyglądam się jedzeniu, które zabieramy ze sobą na mikrowyprawy. Spędzamy poza domem tyle czasu, że przyszła już najwyższa pora, żeby przestać polegać na gotowych przekąskach i słodyczach i wprowadzić nieco wartości odżywczych do posiłków, które spożywamy w czasie naszych coweenedowych wędrówek po lasach.

Żeby ułatwić sobie tę zmianę zakupiłam niedawno dwa pudełka z przegródkami marki Sistema (wybrałam modele Lunch Cube Max i Bento Lunch). Do jednego pakuję warzywa, owoce i słone przekąski (np. domowe grissini). Do drugiego - deserowego - domowe ciastka, orzechy i suszone owoce.

I to właśnie w tym "słodkim" pudełku wylądowały ostatnio czekoladowe ciastka z fasoli i batatów, które dzięki dużej zawartości białka i błonnika sycą na długo i zapewniają energię do marszu na dłużej niż ciastka ze sklepu.




CZEKOLADOWE CIASTKA Z FASOLI I BATATÓW

Składniki

1 ugotowany batat

szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (ja użyłam adzuki)

2 łyżki oleju z pestek winogron

6 łyżek mleka sojowego

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

łyżka mielonego siemienia lnianego

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

czubata łyżeczka cynamonu cejlońskiego

5 łyżek erytrolu

pół szklanki mąki pszennej

garść siekanych migdałów


  • Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj do miękkości. Jeśli chcesz użyć fasoli z puszki, pamiętaj, żeby bardzo (ale tak bardzo bardzo) dokładnie wypłukać ją z soli.
  • Batata obierz i ugotuj w całości.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z 6 łyżkami mleka.
  • Ugotowaną fasolę, batata i rozpuszczoną czekoladę zmiksuj z olejem.
  • Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj.
  • Mokrymi rękami ulep nie za duże ciastka z powstałej masy.
  • Każde ciastko udekoruj odrobioną siekanych migdałów lub płatków migdałowych.
  • Ciastka piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Spróbuj też:

Wegańskich wafelków orzechowych

Korzennych ciastek z gałką muszkatołową


Zdrowa przekąska na wynos



 

1 komentarz:

  1. jestem pozytywnie zaskoczona przepisem, nawet "można zrobić z fasoli" mi tu pasuje (chociaż ja wolę ciecierzycę w tego typu rzeczach) :D jeśli chodzi o gotowce z nawet sensownym składem to nie wiem czy próbowałaś z marki myvegan (my protein) mogę Ci nawet kiedys podrzucić na spróbowanie, bo Michał zamawia kartonami

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search