21 marca 2019

Lody bakaliowe na powitanie wiosny

Zgodnie z tradycją w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny na blogu pojawia się na nowy przepis na wegańskie lody. W tym roku już po raz 7! W 2013 roku tę piękną porę roku witałam lodami ze spiruliną, rok później były lody marchewkowe, w 2015 roku były lody ze szpinakiem, jęczmieniem i pistacjami, później lawendowo-jagodowe, w 2017 roku na lody przerobiłam kokosa, ananasa i zieloną herbatę macha, rok temu przygotowałam lody na bazie domowego jogurtu kokosowego, kiwi i banana. W tym roku bazą wiosennych lodów są nerkowce i kokos.

Lody wymagają trochę zachodu, najpierw trzeba namoczyć nerkowce, później poczekać, aż zamienią się w jogurt, ale uwierzcie mi, bardzo warto na nie poczekać.


SKŁADNIKI

Jogurt
200 g orzechów nerkowca
320 g jogurtu kokosowego bez cukru (np. 2 opakowania PlantOn bez cukru)
łyżeczka cukru
zawartość jednej kapsułki probiotycznej (niezmiennie polecam Sanprobi)

Nerkowe namocz w wodzie przez noc. Rano odcedź, przepłucz i zmiksuj z jogurtem kokosowym na idealnie gładką masę. Pamiętaj, że ta operacja może być dość dużym obciążeniem dla słabszych blenderów. Jeśli twój sprzęt nie ma zbyt dużej mocy, miksuj masę w kilku turach. Ja korzystam z takiego blendera i miksuję w trzech krótkich turach (najpierw program kruszenia lodu, później dwa razy smoothie).

Do gotowej masy dodaj zawartość kapsułki probiotycznej i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na min. 12 h do fermentacji.


Lody
Jogurt z nerkowców i kokosa
25 ml (kieliszek) wódki (ja użyłam kawowej)
ziarenka z laski wanilii
syrop klonowy do smaku
3 łyżki kruszonego kakao
Garść solonych pistacji
Garść prażonych na patelni orzechów laskowych 
Garść migdałów

Wszystkie składniki poza orzechami dokładnie wymieszaj.

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, kiedy przestygną zawiń je w czystą ścierkę kucharską i energicznie pocieraj, by pozbawić je skórek. Oczyszczone orzechy, migdały i pistacje dodaj do masy, wymieszaj.

Całość przełóż do foremki i zamroź. Wyjmij chwilę przed podaniem, żeby odtajały.


3 komentarze:

  1. Mnie wegańskie jedzenie ciągle zaskakuje :D a tu o proszę jogurt z nerkowca, plantony dokładnie znam są super <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Z innej beczki w ostatnim ShareWeekowym poście poleciłam twojego bloga ;* miłego dnia! https://przypadkowerzeczy.blogspot.com/2019/03/share-week-2019-blogi-warte-polecenia.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za polecenie! Jak jak co roku przegapiłam tę akcję:(

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search