Lody wymagają trochę zachodu, najpierw trzeba namoczyć nerkowce, później poczekać, aż zamienią się w jogurt, ale uwierzcie mi, bardzo warto na nie poczekać.
SKŁADNIKI
Jogurt
200 g orzechów nerkowca
320 g jogurtu kokosowego bez cukru (np. 2 opakowania PlantOn bez cukru)
łyżeczka cukru
zawartość jednej kapsułki probiotycznej (niezmiennie polecam Sanprobi)
Nerkowe namocz w wodzie przez noc. Rano odcedź, przepłucz i zmiksuj z jogurtem kokosowym na idealnie gładką masę. Pamiętaj, że ta operacja może być dość dużym obciążeniem dla słabszych blenderów. Jeśli twój sprzęt nie ma zbyt dużej mocy, miksuj masę w kilku turach. Ja korzystam z takiego blendera i miksuję w trzech krótkich turach (najpierw program kruszenia lodu, później dwa razy smoothie).
Do gotowej masy dodaj zawartość kapsułki probiotycznej i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na min. 12 h do fermentacji.
Lody
Jogurt z nerkowców i kokosa
25 ml (kieliszek) wódki (ja użyłam kawowej)
ziarenka z laski wanilii
syrop klonowy do smaku
3 łyżki kruszonego kakao
Garść solonych pistacji
Garść prażonych na patelni orzechów laskowych
Garść migdałów
Wszystkie składniki poza orzechami dokładnie wymieszaj.
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, kiedy przestygną zawiń je w czystą ścierkę kucharską i energicznie pocieraj, by pozbawić je skórek. Oczyszczone orzechy, migdały i pistacje dodaj do masy, wymieszaj.
Całość przełóż do foremki i zamroź. Wyjmij chwilę przed podaniem, żeby odtajały.
Mnie wegańskie jedzenie ciągle zaskakuje :D a tu o proszę jogurt z nerkowca, plantony dokładnie znam są super <3
OdpowiedzUsuńZ innej beczki w ostatnim ShareWeekowym poście poleciłam twojego bloga ;* miłego dnia! https://przypadkowerzeczy.blogspot.com/2019/03/share-week-2019-blogi-warte-polecenia.html
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie! Jak jak co roku przegapiłam tę akcję:(
Usuń